top of page

Uitbreiding machinepark van
Van de Brande Techniek

Opnieuw een mooie uitbreiding van het machinepark van Van de Brande Techniek in Bladel. Bij de specialist in draai- en freesbewerkingen is een Hartford Smartcenter geplaatst. Dit betekent een echte upgrade voor het bedrijf, aangezien onderdelen nu ook 5-assig bewerkt kunnen worden.

 

“We moesten te veel uitbesteden”, verklaart Nicky van de Brande de investering. Enerzijds omdat de productiecapaciteit niet toereikend was, maar vooral vanwege de hoge nauwkeurigheden die klanten steeds vaker verlangen. Met de komst van de nieuwe machine is daar een mouw aan gepast. Op de 5-asser kunnen producten in één keer compleet worden bewerkt in plaats van dat dit op meerdere machines moet gebeuren. Dat betekent minder tijdverlies en slechts één keer opspannen is tevens gunstig voor de nauwkeurigheid.

Groot bereik

De machine is zo’n twee maanden geleden geïnstalleerd door leverancier Promas, dat machinefabrikant Hartford in de Benelux vertegenwoordigt. Hij bevalt heel goed. Met de Hartrol Plus besturing met modern touchscreen en tal van handige apps is het fijn werken. Door het grote bereik van 630 mm rond kan klein tot groot werk op de machine worden bewerkt. Daarbij is de werkruimte heel toegankelijk. “Je kunt overal goed bij”, zegt Nicky. Hij is degene die zich bekommert om de verspanende tak van het Brabantse familiebedrijf, Van de Brande Techniek. Het andere deel is Van de Brande Metaal dat focust op plaatbewerking en wordt geleid door zijn broer Robin. Ook daar is het machinepark recentelijk uitgebreid met een geautomatiseerd lasersnijsysteem van Bystronic.

Aandelen overgenomen

De twee broers hebben onlangs de aandelen overgenomen van hun ouders Toon en Wilma van de Brande. Toon is in 2002 voor zichzelf begonnen, toen hij een bestaand plaatbewerkingsbedrijf met het machinepark en een aantal personeelsleden kon overnemen. Eerst produceerde hij vooral kachels – iets dat nog steeds deel uitmaakt van de werkzaamheden – maar de klantenkring werd steeds verder uitgebreid. Zoon Robin kwam zijn vader al gauw gezelschap houden. Toen Van de Brande in 2006 het bedrijfspand op de huidige locatie aan de Nijverheidsstraat in Bladel betrok, kon de eerste lasersnijmachine worden aangeschaft.

De eerste jaren draaide alles om plaatbewerking. In 2014 werd er echter een bedrijf in draaien en frezen bij gekocht. Dat was ook het moment waarop Nicky toetrad. Ook deze verspanende activiteit is sterk uitgebreid; van één geleasde machine naar een machinepark met zes machines. Van de Brande is een totaalleverancier van plaatwerk en verspaning. De onderdelen Van de Brande Metaal en Van de Brande Techniek hebben allebei hun eigen klantenkring. Samen vullen ze elkaar goed aan, zeker bij de orders vanuit de machinebouw die de toelevering van zowel plaatwerk als draai- en freesdelen behelzen.

Dat Toon van de Brande (65) samen met zijn vrouw de aandelen van het bedrijf heeft overgedragen aan Robin en Nicky betekent niet dat hij afscheid heeft genomen en hij is ook niet van plan om dat op korte termijn te doen: “Ik vind het werk nog steeds leuk en blijf ook de financiën voorlopig nog doen. Totdat het zover is dat Robin en Nicky dat zelf willen doen.”

07-06-23

Marvu foodprocessing equipment in Sint-Oedenrode, Constructiebedrijf De Vries in Eindhoven en Van de Brande Metaal & Techniek in Bladel zijn genomineerd voor de OOM Award Midden- en Oost-Brabant 2023. Deze prijs is de onderscheiding voor het meest actieve (metaal)leerbedrijf in de regio.

Marvu maakt interne transportsystemen voor de voedselverwerkende industrie. Gijs de Veer, proces engineer en stagebegeleider, noemt opleiden het fundament van het bestaansrecht van Marvu. “Het zorgt voor motivatie, energie, toewijding en steeds meer kennis. Opleiden zorgt ervoor dat je bedrijf elke toekomstige uitdaging aan kan. Zonder opleiden is dat onmogelijk. Daarom zijn we er continu mee bezig, op alle niveaus.”

Projectmanager Martijn Kanters was ooit stagiair bij Constructiebedrijf De Vries en leidt als praktijkopleider nu zelf BBL’ers op. “We willen iedereen de gelegenheid geven door te groeien. Dat is superbelangrijk voor ons bedrijf. Het helpt ons aan nieuwe aanwas en goede vakmensen waarmee we weer jaren vooruit kunnen. Daarnaast geeft het mij als praktijkopleider ook gewoon een goed gevoel als ik collega’s stappen zie maken.”

Van de Brande Metaal & Techniek is totaalleverancier van plaatwerk en verspaning. Robin van de Brande is samen met zijn broer Nicky eigenaar én praktijkopleider van het bedrijf: “Het geheim van opleiden is dat je iederéen de kans geeft het vak te leren, jong en oud. Het is niet alleen noodzakelijk, maar ook leuk. Het is geweldig om te zien hoe jonge talenten doorgroeit tot echt vakmensen. Opleiden betekent vakmensen én een goed team. Dat is het belangrijkste in ons werk.”

De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de jaarvergadering van Metaalunie district Midden- en Oost-Brabant op 9 juni.

15-05-2023

bottom of page